Pismo roditeljima čija djeca ne idu na vjeronauk


images

 

Poštovani roditelji vjeroučenika!

 

Potaknut evanđeljem prošle, 3. korizmene nedjelje gdje Isus govori prispodobu o neplodnoj smokvi, nakon promišljanja i savjetovanja, odlučio sam Vam napisati ovo pismo.

Tu gospodar vinograda kaže vinogradaru: „Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori:  Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.“ (Lk 13,7-9).

Većina roditelja bila je na roditeljskim sastancima povodom prve pričesti. Možda se još sjećate posebnog naglaska da to nije završetak nečega što ćemo „obaviti“ i „riješiti se“, nego početak pravog kršćanskog života kojega nema bez sv. pričesti jer Isus kaže: „Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.“ (Iv 6,53-54). Jer je Isus jedini put i istina koji nas vodi k Ocu nebeskom.  (usp. Iv 14,6). Naglasili smo da treba dolaziti na sv. misu, a također nastaviti vjeronauk i u narednim godinama.

Međutim …. Što se dogodilo? – Nema djece, uglavnom ne! Žalosti me to – ne samo zbog djece … i ne samo ove godine … Na župni vjeronauk je ove školske godine upisano 4 od njih 45 prošlogodišnjih prvopričesnika; u 5. razredu njih 2 od 38; u 6. razredu 4 od 39; u 7. razredu 6 od 48; a onda dođu u 8. razredu gotovo svi, jer bi išli na sv. potvrdu (prošlogodišnjih firmanika uglavnom opet nema – imam osjećaj kao da su u 8. razredu došli samo nešto „ukrasti“ – je li tako i s prvopričesnicima?). Isto tako na velikoj župnoj ispovijedi za Božić (19. XII.): 4. r.=3;  5. r.=4;  6. r.=7;  7. r.=9;  8. r. su firmanici koji su manje-više bili svi. Gotovo isto je bilo i na ispovijedi za početak školske i vjeronaučne godine (3. X.):   4. r.=3;  5. r.=3;  6. r.=7;  7. r.=8; a skoro je identično svaki put i prijašnjih godina. Jednako je tako i s nedjeljnom sv. misom. – Možemo li zaključiti: uglavnom dolaze oni koji idu na župni vjeronauk, a gdje su ostali? – Hoćemo li primijeniti pravilo iz Isusove prispodobe o neplodnoj smokvi:  već tri godine …  nema plodova!   – Hoćemo li posjeći … ?  – Ili ipak ostaviti još ove godine … ?        –  Da, dati šansu … potruditi se,  krhku mladicu vjere zalijevati molitvom i primjerenim naukom da se ipak pojave vidljivi plodovi …

Dakle, pozivam Vas da vodite računa o svome djetetu, obvezniku kršćanskog nauka, kao i o svojoj obvezi koju ste dali kod krštenja Vašeg djeteta, da ćete ga kršćanski odgajati. Stoga pozivam i Vas i Vaše dijete da svakako pristupite  velikoj korizmenoj (uskrsnoj) ispovijedi u ovoj Godini Jubileja Božjeg milosrđa koja će biti u župnoj crkvi u petak 11. ožujka 2016. u 10,00 sati prijepodne i u 16,00 sati poslijepodne i da time steknete uvjete za dobivanje potpunog oprosta. Jednako tako Vas pozivam da se Vaše dijete uključi u svoju skupinu župnog vjeronauka po objavljenom rasporedu još u ostatku ove školske godine.

Na poleđini ovog dopisa su preslike odredbi naših biskupa kojih se moramo pridržavati, pa ćemo ubuduće tako i postupati (oznake su moje!). Naime, na sakramente idu vjernici, vjernici  koji su za to pripravljeni, a ne zato jer idu svi – tako i sv. potvrda ne mora biti u 8. razredu, nego može biti odgođena za vjernike u 1. ili 2. r. srednje škole (kako je to već redovito u nekim biskupijama), a za nevjernike nikad, jer bi to bilo svetogrđe u kojemu mi ne želimo sudjelovati. – Ipak, nadam se dobrom odgovoru … Premda znam da djeca imaju i drugih aktivnosti, treba birati – ali ne ne-izabrati ono što nas pripravlja za život vječni!

–        Izražavam svoju raspoloživost za osobne susrete i razgovore za ova i sva druga pitanja.

Ovo Vam pišem uz suglasnost, podršku i sugestije Župnog pastoralnog vijeća sa sjednice održane 3. ožujka 2016. – Neka Vas prosvijetli i vodi Duh Sveti. Mir Vama!

S poštovanjem i Božjim blagoslovom!            – Milosrdni Bog bio nam svima milosrdan!

 

U Varaždinu, 4. ožujka 2016.

 

Stjepan Najman

Vaš župnik

 

 

 

Hrvatska biskupska konferencija, Direktorij za pasroral

sakramenata u župnoj zajednici, Glas Koncila, Zagreb, 2008. str. 47.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine,

Pismo roditeljima krizmanika,

12. siječnja 2014, Službeni vjesnik

Varaždinske biskupije br. 1/2014, str. 22.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine,

Pismo župnicima i pastoralnim djelatnicima

o pripremi i slavlju sakramenta svete potvrde,

23. siječnja 2014, Službeni vjesnik

Varaždinske biskupije br. 1/2014, str. 24.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovački i srijemski, Poruka predsjednika

Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku katehetske i

školske godine 2014/2015, Službeni vjesnik Varaždinske biskupije br. 372014. str. 139.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katehetski ured Varaždinske biskupije,

Pastoralne smjernice, br 394/2012.

16. listopada 2012.

 

 

 


Stjepan Najman, 05.03.2016



  • Bogoslužje


    Svakodnevne mise su:

    JUTARNJA u 08,00 sati
    VEČERNJA u 18,00 sati

    Nedjeljne mise su:

    JUTARNJA u 08,00 sati
    ŽUPNA u 10,00 sati
    POLDANJA u 11,30 sati
    VEČERNJA u 18,00 sati
    *KAPELICA SV. FLORIJANA u 16,00 sati

  • Kontakt


    Župni ured:
    Trg slobode 11
    42 000 VARAŽDIN

    Tel: 042 212 412
    E-mail: zupni.ured.sv.nikola@vz.t-com.hr
    OIB: 07598454992
    IBAN: HR8123600001101744797

    Više kontakta