HODOČAŠĆE U RIM


skrivena-blaga-bazilike-svetoga-petra-book-evangelizacija-990x658

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka.

Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada 2022.

 

 

 

 

 

 

Povodom ovog hodočašća, varaždinski biskup Bože Radoš, vjernicima Varaždinske biskupije uputio je pismo koje donosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici! Draga braćo i sestre, vjernici Varaždinske biskupije!

Prije dvadeset i pet godina Sveti Otac Ivan Pavao II. ustanovio je našu Varaždinsku biskupiju, odijelivši od Zagrebačke nadbiskupije 97 župa u 9 dekanata na području Međimurja, Podravine i dijela Hrvatskog zagorja. 

Naša varaždinska mjesna Crkva, izrasla iz dvotisućljetnog hoda jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, prigodom svoga srebrnog jubileja želi uputiti zahvalu Trojedinom Bogu što zajedno sa svojim biskupima, prezbiterijem i čitavim Božjim narodom nastavlja navješćivati Evanđelje i sijati sjeme Božjeg kraljevstva sjevernim krajevima Lijepe Naše. Kao svaka mjesna Crkva, Varaždinska biskupija je dar Isusa Krista, Sina Božjega, vjernicima, ljudima i društvu koji žive na njezinom području i nastoji sa svom ljubavlju i strpljivošću odgovoriti na njihove žalosti i teškoće, izazove i probleme, putujući prema konačnom zajedništvu s uskrslim Gospodinom. 

Krist je ustanovio Crkvu na temelju Apostolskog zbora s Petrom na čelu. Biskupi, nasljednici apostolâ, pozvani su čuvati i naviještati vjeru koju su nam apostoli predali, posvećivati Božji narod te upravljati i odgajati povjereno im stado primjerom, savjetom, uvjeravanjem i autoritetom. Kao vjernici Crkve varaždinske želimo o ovoj 25. obljetnici ustanovljenja i uspostave naše Biskupije obnoviti svijest o poslanju koje je Krist povjerio Crkvi, ojačati svoju vjeru koju su nam predali apostoli i osnažiti zajedništvo s Petrom – koga je Gospodin postavio kormilarom svoje Crkve. 

Stoga ćemo zajedno hodočastiti na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla, u Vječni Grad – Rim, kako bismo zahvalili za srebrni jubilej života ove mjesne Crkve, ispovjedili vjeru na mjestima gdje su apostoli Petar i Pavao i kršćani prvih stoljeća prolijevali krv za Krista te preporučili njihovom zagovoru našu Biskupiju, župne zajednice, svećenike, redovnike i redovnice, obitelji, djecu i mlade, sve ljude dobre volje naše Biskupije za blagoslovljen i plodonosan hod putevima zemaljskog života prema vječnoj domovini. 

Biskupijsko hodočašće u Rim bit će ove jeseni, od 16. do 22. listopada. Svoje hodočašće započeli bismo u nedjelju navečer, 16. listopada, noćnom vožnjom najprije do Asiza, a zatim bismo u ponedjeljak, 17. listopada, stigli u Rim. Tijekom narednih dana u Rimu pohodit ćemo 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem, obići ćemo važna mjesta okupljanja hodočasnika. U petak, 21. listopada, krenuli bismo najprije prema Padovi, a potom natrag prema Hrvatskoj.
Više informacija na sljedećoj poveznici: Hodočašće u Rim

Stjepan Najman, 28.08.2022



  • Bogoslužje


    Svakodnevne mise su:

    JUTARNJA u 08,00 sati
    VEČERNJA u 18,00 sati

    Nedjeljne mise su:

    JUTARNJA u 08,00 sati
    ŽUPNA u 10,00 sati
    POLDANJA u 11,30 sati
    VEČERNJA u 18,00 sati
    *KAPELICA SV. FLORIJANA u 16,00 sati

  • Kontakt


    Župni ured:
    Trg slobode 11
    42 000 VARAŽDIN

    Tel: 042 212 412
    E-mail: zupni.ured.sv.nikola@vz.t-com.hr
    OIB: 07598454992
    IBAN: HR8123600001101744797

    Više kontakta